Internetinkomster

Internetinkomster blir allt vanligare. Skatteverket har på sin sajt Rättslig vägledning sammanställt en rad exempel på sådana inkomster och redogör där för sin uppfattning om hur dessa inkomster ska beskattas.

Det finns ingen heltäckande beskrivning av vad som menas med internetinkomster. En allmän förutsättning för beskattning i inkomstslaget tjänst är att det varken är näringsverksamhet eller inkomst av kapital.

Näringsverksamhet

Till inkomst av näringsverksamhet räknas en verksamhet som bedrivs yrkesmässigt, självständigt och med vinstsyfte. När verksamheten bedrivs regelbundet, varaktigt och med viss omfattning är den yrkesmässig. Det är i första hand vinstsyftet som avgör om en självständig verksamhet ska redovisas som hobbyinkomst på Skatteverkets blankett T2 eller om den är näringsverksamhet.

Finns det ett avtal som reglerar det arbete som utförs anses det normalt inte vara självständigt utfört. Ersättningen ska då beskattas som vanlig lön.

Nedanstående gäller enligt Skatteverket under förutsättning att din verksamhet inte har sådan omfattning att den ska redovisas och beskattas som näringsverksamhet.

Prenumerationer

Har du ett digitalt media på internet kan du i vissa fall få prenumerationsinkomster av personer som följer det du sänder eller publicerar där. Sådana inkomster från läsare och tittare ska du normalt ta upp som inkomst av hobbyverksamhet.

Om du får prenumerationsinkomster i en anställning eller ett uppdrag, så ska dessa i stället tas upp som lön i inkomstslaget tjänst.

Donationer

Om du får en donation på grund av det du sänder eller publicerar i en blogg, videoblogg eller streamingkanal får du den för en prestation som du utför eller har utfört. En donation kan vara en skattefri gåva. Men då krävs att den inte ges som ersättning för någon prestation. Eftersom donationen i detta fall ges för det du sänder eller publicerar i ditt digitala media ska du ta upp den som inkomst av hobbyverksamhet. Det gäller även om den som ger donationen gör det frivilligt.

Sponsring

Sponsring innebär att ett företag ersätter dig för att du använder och profilerar företagets logotyp och produkter eller tjänster. Syftet med sponsringen är att företaget får reklam och goodwill genom anknytningen till dig. När det gäller internetinkomster så kan företag vilja marknadsföra sina varor och tjänster på en blogg eller annan digital kanal.

Det finns inga särskilda skatteregler för ersättningar från sponsorer. Inkomsten beskattas normalt som lön. Det gäller sponsring både i form av kontanter, varor och tjänster.

Reklam och trafikstyrning

Använder du ditt digitala media för att göra reklam eller för att länka över dina besökare till andra webbplatser ska de inkomster som uppkommer beskattas som lön. Det gäller när det finns ett uppdragsförhållande med företaget som annonserar.

Säljer du annonsutrymme på din webbplats eller i din digitala kanal så är det normalt inkomst av hobbyverksamhet.

Tävlingsvinster och prispengar

Tävlingsvinster är skattepliktiga. Med tävlingsvinst menas i detta sammanhang ett pris som du får för en prestation i en tävling, till exempel en e-sportturnering.

Om det är en vinst i form av pengar så är den skattepliktig från första kronan. Prispengarna har i dessa fall erhållits för en prestation i ett uppdrag och inkomsten ska redovisas som vanlig lön.

Tävlingsvinst som inte är i form av pengar är bara skattepliktig om värdet är 1 400 kr eller mer. Om tävlingsvinsten består av ett minnesföremål som medalj, bägare eller pokal så är den skattefri.

Streaming

Inkomster från streaming och inspelade klipp kan du få på olika sätt. Du kan till exempel ha en egen webbplats där du får olika slags inkomster för det som streamas.

Det finns även olika plattformar på internet där du kan live-streama från en egen kanal när du till exempel spelar dataspel eller tv-spel. Du kan också ladda upp olika slags filmklipp som visas i efterhand. Innan du kan direktsända eller lägga ut material krävs att du har ett avtal med det företag som tillhandahåller plattformen. Det är alltid avtalet i det enskilda fallet som måste bedömas, när det gäller att avgöra om det är ett avtal om att utföra ett arbete åt den som har plattformen, eller om det är en självständigt bedriven verksamhet.

Om du utför ett arbete åt någon annan när du direktsänder eller laddar upp ett filmklipp är den inkomst du får lön.

Finns det inte något avtal om arbete för någon annan ska inkomsterna från streaming beskattas som hobbyverksamhet.

Bloggare och influencer

Som bloggare kommunicerar du med dina läsare och tittare på webbsidor och i sociala medier. Har du många följare så kan företag avtala om att använda dina kanaler för att nå ut med sin marknadsföring. Du kan då vara en influencer.

Som bloggare eller influencer kan du få både kontant ersättning och förmåner av olika slag.

Har du ett avtal med ett företag som ger dig ersättning för att du skriver blogginlägg på företagets webbplats, ska din inkomst beskattas som lön.

Detsamma gäller om du enligt avtal med ett företag får ersättning för att i din blogg eller på sociala medier nämna eller skriva om ett företag och deras varor eller tjänster.

Om du får ersättning i form av produkter eller tjänster är det produktens eller tjänstens marknadsvärde som du ska ta upp som lön.

Har du inget avtal om arbete med det företag du får ersättning från, ska inkomsten beskattas som hobbyverksamhet.

E-sport och onlinespel

E-sport är en förkortning av ”elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs i en virtuell miljö, på datorer eller spelkonsoler.

Som spelare inom e-sport och andra onlinespel kan du till exempel ha inkomster från streaming och inspelade klipp, prispengar i tävlingar och sponsorersättningar.

Utför du arbete åt någon annan är det lön. Om det inte finns något avtal om att du arbetar för någon annan ska inkomsterna från e-sportverksamheten beskattas som hobbyverksamhet.

skatteverket.se/rattsligvagledning



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Senaste nytt