Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar dig och din förening mot brott.
Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella. En rapport från 2019, utförd av branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm, visade att cirka 3000 bostadsrättsföreningar har drabbats av ekobrott. Mörkertalet är dock troligtvis betydligt högre.
Brotten varierar från enkla bedrägerier till komplexa ekonomiska manipulationer som kan underminera en förenings ekonomiska stabilitet. På senare tid har det uppmärksammats att bostadsrättsföreningarna tas över av kriminella personer som använder föreningarna på olika sätt. Ofta tar de sig in i styrelsen och anlitar företag som de själva kontrollerar för att tömma föreningarna på pengar.
Engagera dig
Det främsta tipset är att engagera sig i föreningen. Även om det kan innebära en del arbete är det ofta lönsamt och viktigt med engagerade medlemmar.
– När medlemmarna inte engagerar sig blir det lättare för kriminella att infiltrera styrelsen och utnyttja detta i egna ekonomiska syften, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten i en intervju på Svt Nyheter.
Skaffa professionell hjälp
Ekonomin i bostadsrättsföreningar är dock komplex och det kan vara svårt för styrelsemedlemmar som saknar specialkunskaper att upptäcka oegentligheter. Därför kan det göra stor skillnad att anlita en Auktoriserad Redovisningskonsult.
– En Auktoriserad Redovisningskonsult säkerställer inte bara att den ekonomiska förvaltningen sköts professionellt, transparent och i enlighet med gällande lagar och regler. Du får också ett bollplank vad gäller budget och analys samt hjälp med att förklara innebörden av nyckeltal och annan information i årsredovisningen, säger Claes Eriksson redovisningsexpert vid Srf konsulterna.
Nya regler i årsredovisningslagen innebär att kraven på bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar ökar. En årsredovisning ska bland annat innehålla upplysningar om särskilt angivna nyckeltal som ska göra det lättare för köpare och medlemmar i föreningen att bedöma bostadsrättsföreningens ekonomi och kunna jämföra med andra föreningar.
–De nya reglerna ska också underlätta för banker och andra intressenter att analysera och jämföra föreningar, säger Claes Eriksson.
Inte bevilja ansvarsfrihet direkt
Om du köper en nybyggd bostadsrätt är det också viktigt att inte bevilja den byggande styrelsen ansvarsfrihet direkt utan att först säkerställa att ekonomin skötts på ett korrekt sätt och att relevanta och korrekta beslut har fattats av den styrelse som var ansvarig under byggnationstiden.
– När ansvarsfrihet beviljats finns inte längre någon möjlighet att som förening gå vidare och väcka talan om detta skulle krävas, äger Ulrika Blomqvist, vd på intresseorganisationen Bostadsrätterna i en intervju till Svt Nyheter.
Fyra tips som minskar risken för ekonomisk brottslighet i en BRF:
1. Sätt dig in i föreningens ekonomi. Det bör du göra oavsett om du är medlem i styrelsen eller inte.
2. Om du inte är medlem i styrelsen: Gå på stämmorna och vänd dig till styrelsen och be att få svar om du har frågor.
3. Styrelsen kan öka säkerheten genom att införa tydliga rutiner för ekonomisk hantering. Använd digitala verktyg för att spåra transaktioner. Säkerställ att flera personer granskar och godkänner större ekonomiska beslut.
4. Ta hjälp utifrån. Anlita någon med rätt kunskaper och erfarenhet som kan sköta bokföring, budget och bokslut och ansvara för intern och extern rapportering. En erfaren redovisningskonsult kan också utveckla och övervaka interna kontroller och säkerställa att föreningens medel hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Var noga med att avtala med konsulten om vilken hjälp ni vill ha.
The post Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet appeared first on Tidningen Konsulten.
Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt
Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring
Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Konkurserna ökar – vad tänka på?
Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …
Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas
För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …