
Tidöavtalet – vad väntar?
I väntan på höstbudgeten från vår nya regering kan Tidöavtalet ge en överblick på vad som skulle kunna bli aktuellt och vad som utlovas.
Det utlovas lägre administrativa kostnader för företagen. Regeringen vill främja att fler nya företag bidrar till jobb, tillväxt och välstånd. Såväl bolagsskatter som kapitalskatter ska vara konkurrenskraftiga, och det öppnas upp för förändringar i 3.12-regelverket. Ägarskiften kan vara komplicerade och regeringen vill förenkla villkoren för att underlätta ägarskiften inom familjeföretag eller övergång till personal.
Regeringen vill att det ska finnas goda incitament för företagen att investera i forskning. Vikten av att attrahera och behålla nyckelkompetens öppnar upp för att det exempelvis blir förbättrade villkor för personaloptioner. Samtidigt så tillsätts utredningar för införande av registrering av EES-medborgare som vistas i Sverige längre än tre månader såväl arbetskraftsinvandring. Utgångspunkten gällande arbetskraftsinvandring är att lönenivån ska motsvara medianlönen för att arbetstillstånd ska beviljas.
Det omställningsstöd som har införts vill regeringen förvalta så att det används till utbildningar med hög efterfrågan på arbetsmarknaden. På så sätt kan kompetensbrist motverkas och näringslivets konkurrenskraft stärkas. Även anställningskostnaderna för arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa ska bli lägre.
Vad som sedan blir på lång eller kort sikt visar sig när budgeten presenteras inom kort.
Skatteförslag på väg ut på remiss
Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När …
Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier
Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt …
Ett steg närmare elstödet
Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i …
Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först
Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? …
Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet
Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några …
Nyheter i vårändringsbudgeten
På måndagen presenterade finansministern regeringens vårändringsbudget. Några konkreta förslag till ändringar i skattelagstiften fanns inte med. Fokus ligger nu på att fokusera på …
Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt
Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska …
Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen
Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska …
Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner
En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med …
När kommer skatteåterbäringen?
Du kan få tillbaka skattepengarna tidigt, redan i april. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att få pengarna så tidigt och vilka andra datum som gäller för …