Uthyrning till arbetsgivaren

Det förekommer att arbetsgivare betalar hyra för utrymmen som den anställde upplåter i den egna bostaden. Huvudregeln är att sådan hyra är skattepliktig som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet. Hyran kan dock beskattas som inkomst av kapital om vissa förutsättningar är uppfyllda.

För det första krävs det då att det finns ett hyresavtal.

För det andra ska arbetsgivaren ha behov av en lokal i den anställdes bostad. Saknas det ska ersättningen beskattas som inkomst av tjänst oavsett ersättningens storlek.

För det tredje ska hyran vara marknadsmässig. Vid bedömningen av om hyran är marknadsmässig ska hänsyn tas till det geografiska läget, standarden på lokalen, hur utrymmet är utrustat, om det hyrs möblerat eller inte, storleken på utrymmet samt om det är varm- eller kallhyra.

Om ersättningen överstiger marknadsmässig hyra ska det överskjutande beloppet beskattas som lön.

Marknadsvärde

Marknadsvärdet för det hyrda utrymmet är den hyra som den anställde hade kunnat få om utrymmet hade hyrts ut till en utomstående. Marknadsvärdet är inte vad det hade kostat arbetsgivaren att hyra ett annat motsvarande utrymme.

Om det uthyrda utrymmet är integrerat i bostaden är marknadsvärdet oftast lägre än om det är ett avskilt utrymme. Det kan det till och med finnas anledning att ifrågasätta arbetsgivarens behov av utrymmet om det inte är avgränsat från bostaden. Det gäller även när arbetsgivaren betalar en schablonmässigt bestämd hyra.

Garage

Om en anställd har en förmånsbil eller egen bil som används i tjänsten förekommer det att arbetsgivaren betalar för hyra av garage. Om innehållet i bilen tillhör arbetsgivaren och det är stöldbegärligt, av högt värde och svårt att lasta ur bör ersättningen för garaget ses som en hyresersättning. Om lasten ganska lätt kan lastas ur kan det i stället för ersättning för garage bli aktuellt med ersättning för förråd. Enbart skydd av bilen i sig innebär inte att arbetsgivaren anses ha behov av garage även om det är en förmånsbil.

Arbetsgivaren ska lämna uppgift om hyran i kontrolluppgiften, oavsett om hyran ska beskattas som inkomst av tjänst eller kapital.



Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …

Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre

Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …

Senaste nytt