Högre kostnadsränta på kvarskatt

Slutskattebesked i augusti och skatt att betala? Den 14 november ska inbetalningen vara bokförd på Skatteverkets konto.

Att få kvarskatt kan bero på många olika saker. Om en person har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget blivit för lågt. Det kan även bero på skatt på fonder, fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Skatteverket fastställer beslut om vilken skatt som individen ska betala in för beskattningsåret. Har man betalat för mycket får man ett överskjutande belopp på skattekontot och pengar tillbaka. Om man har betalat för lite blir det ett underskott. Att ha kvarskatt innebär med andra ord att det är ett underskott på skattekontot. Skatten skulle ha betalats in under år 1 och den skattskyldige måste då komma in med kvarskatten under år 2.

Betalning och kostnadsränta

Tidsfristen för att betala kvarskatten är 90 dagar. Kvarskatten kan betalas in via bankbetalning, men även med Swish. Med Swish kan man betala högst 40 000 kronor per dygn. Skatteverket drar pengarna från skattekonto på förfallodagen, om det inte redan gjordes vid uttaget av slutskattebeskedet. För de dagar den skattskyldige har ett underskott på sitt skattekonto beräknas en kostnadsränta.  Från och med vilket datum det börjar räknas kostnadsränta beror på hur stor kvarskatten är.

Om kvarskatten överstiger 30 000 kronor för år 1 så börjar kostnadsräntan att räknas från och med 15 februari (2022) år 2. Ligger kvarskatten under 30 000 kronor börjar kostnadsräntan att räknas från och med den 4 maj (2022) år 2.

Olika nivåer

Det finns två nivåer på kostnadsräntan. Den lägre nivån beräknas från och med den 15 februari år 2 till och med den 14 november år 2. Det gäller även om kvarskatten är över 30 000 kr. Då beräknas den låga kostnadsräntan från och med den 4 maj år 2 till och med den 14 november år 2. Om kvarskatten inte betalas i tid beräknas den högre kostnadsräntan på hela beloppet från och med den 15 november. Den räntan gäller fram till dess betalningen finns på skattekontot eller att skulden överlämnas till Kronofogden. Därefter beräknas kostnadsräntan på den lägre nivån.

Höjning

Den 1 november 2022 höjdes den låga kostnadsräntan från 1,25 procent till 2,5 procent och den höga kostnadsräntan från 16,25 procent till 17,5 procent. Från och med den 1 november ger det även intäktsränta på belopp som är innestående på skattekontot. Den höjdes från 0 procent till 1,125 procent.



Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Senaste nytt